Dzisiaj jest 18 lis 2017, 15:56

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: NIKON ROAD SHOW
PostZamieszczono: 14 gru 2007, 21:38 
Offline
popularna
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 paź 2005, 10:57
Posty: 16
Lokalizacja: Włocławek
Hej,

Jestem zapisana na jakas sesje dodatkowa a nie moge isc. Info ponizej, moze ktos chetny??

Witaj,

Przypominamy o pokazie Nikon D3/D300 w Warszawie, 17 grudnia 2007.

Miejsce: Blue City, Skatepark Camuflage, (poziom -1), Al. Jerozolimskie 179.

Program spotkania:
16.00 - 17.00 prezentacja techniczna lustrzanek Nikon D3 i D300
17.00 - 17.30 - Nikon D3 w pracy zawodowca - wrażenia z testowania aparatu i
sesja zdjęciowa
17.30 - 19.00 - testowanie sprzętu przez uczestników spotkania (kontynuacja
sesji zdjęciowej pod okiem zawodowca, prezentacja wykonanych zdjęć na
ekranie monitora Apple i wydruki próbne na drukarkach Epsona w formatach A3
i A2. Oświetlenie studyjne zapewnia FOMEI.

UWAGA!

Prosimy o zabranie ze sobą dowodu osobistego. Jeśli jest taka możliwość,
prosimy także o przyniesienie własnej karty pamięci.

Z góry dziękujemy i do zobaczenia!

Zespół Nikon Polska i Fotopolis.pl

_________________
e-mail: julia.ejdowska@gmail.com
bo jakoś wszyscy nie na ten piszą :)

http://picasaweb.google.com/julia.ejdowska


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 27 gru 2007, 13:00 
Offline
mała złota
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwie 2006, 1:32
Posty: 229
bronek pisze:
bo ograniczenie wielkości pliku do 4 GB to występuje w FAT32 (nawiasem mówiąc jedyny system w pełni kompatybilny z mac i win) a od win nt w górę (czyli 2000, xp, vista) masz standardowo system NTFS gdzie masz ograniczenie do 16TB (czyli jak na razie brak ograniczenia ;) )

Tak na prawdę na FAT32 występuje ograniczenie 2GB (2^31 - ograniczenie wywołań systemowych). Na NTFS'ie można spokojnie tworzyć pliki większe niż 2GB (czy limit to 16TB, nie wiem, ale na pewno duuuuuużo więcej niż 2GB). Jedyny szkopuł tkwi w tym, że soft musi to obsługiwać. Bo jak soft korzysta ze starych wywołań systemowych, to ciągle ma ograniczenie 2^31.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
PostZamieszczono: 27 gru 2007, 13:14 
Offline
mała złota
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwie 2006, 1:32
Posty: 229
bronek pisze:
Julia pisze:
jeżeli zna ktoś jakiś dobry sposób na kalibrację monitora to niech się podzieli tą wiedzą :]
często takie oprogramowanie jest dołączane do monitora (miałem tak w samsungu) - nie jest to oczywiście profesjonalna kalibracja no ale zawsze jakaś - nawiasem mówiąc ten makowy programik do kalibracji jest nie wiele lepszy od tego samsungowego (tylko z tymi dwoma a miałem styczność)

Samo oprogramowanie daje tylko ograniczone możliwości kalibracji, ale jak napisał Bronek przynajmniej jakieś :) Ewentualnie możecie użyć wzorca IT8 (na mojej stronie w opcji kalibracja), ale musicie niestety wiedzieć jak te kolory powinny wyglądać :( Ewentualnie mogę służyć pomocą przy kalibracji - wydaje mi się, że jestem w stanie przy jego pomocy w miarę skalibrować monitor :)

Generalnie żeby właściwie skalibrować monitor, tj. zbudować mu profil ICC, trzeba odpowiedniego sprzętu. A sprzęt taki nie jest tani, bo kosztuje jakieś 1500-2000 zł (minimum). Moim zdaniem inwestowanie w taki sprzęt jest niecelowe, bo za dużo kasy to kosztuje. Najlepiej jest od razu pomyśleć o monitorze, który ma wbudowany tryb sRGB, czyli jest skalibrowany do przestrzeni kolorów sRGB. Ja polecam monitory Eizo - nie są niestety one tanie :(, ale mimo wszystko tańsze niż kombinacja monitor + kalibrator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group